زهرا دهقان شبانی؛ ابراهیم هادیان؛ فائزه نصیرزاده
چکیده
سرمایه انسانی نه فقط عامل مهمی در تعیین رشد اقتصاد کشورهاست، بلکه در تعیین رشد مناطق نیز مهم است. هدف مقاله حاضر، تحلیل تأثیر ترکیب سرمایه انسانی بر رشد اقتصادی در استانهای ایران طی دوره زمانی1390- 1380 بوده که برای این منظور از روش دادههای تابلویی پویای فضایی استفاده شده است.
نتایج حاصل از برآورد حاکی از آن است که متغیر متوسط ...
بیشتر
سرمایه انسانی نه فقط عامل مهمی در تعیین رشد اقتصاد کشورهاست، بلکه در تعیین رشد مناطق نیز مهم است. هدف مقاله حاضر، تحلیل تأثیر ترکیب سرمایه انسانی بر رشد اقتصادی در استانهای ایران طی دوره زمانی1390- 1380 بوده که برای این منظور از روش دادههای تابلویی پویای فضایی استفاده شده است.
نتایج حاصل از برآورد حاکی از آن است که متغیر متوسط سالهای تحصیل دانشگاه و قبل از دانشگاه، دارای اثر مثبت و به لحاظ آماری معنادار بر رشد اقتصادی است. متغیر ساختار سرمایه انسانی بر رشد اقتصادی استانها تأثیر مثبت دارد که به لحاظ آماری نیز معنادار بوده و توان دوم این متغیر دارای تأثیر منفی و معنادار است که نشان میدهد، یک ارتباط Uوارون بین ساختار سرمایه انسانی و رشد اقتصادی در استانها برقرار است. به این معنا که در سطوح پایین ساختار سرمایه انسانی، با افزایش ساختار سرمایه انسانی رشد افزایش مییابد، اما بعد از عبور از یک نقطه بحرانی، ساختار سرمایه انسانی تأثیری منفی بر رشد دارد.
تیمور محمدی؛ محمدحسین پورکاظمی؛ عباس شاکری؛ علی صفدری؛ بهنام امین رستمکلائی
چکیده
از آنجا که در حال حاضر قیمتهای سهام با فراوانی بیشتر و براساس زمان واقعی در دسترس است، ارزشگذاری براساس قیمت سرمایه (سهام)، تحلیل سنتی ترازنامه و اظهارنامه درآمدی را تکمیل و محققان را به ارزش بازاری و ریسک داراییهای بانکها علاقهمند کرده است. با توجه به این موضوع، این مقاله از رویکرد ارزشگذاری اختیار[1] مرتون- بلک- شولزبرای ...
بیشتر
از آنجا که در حال حاضر قیمتهای سهام با فراوانی بیشتر و براساس زمان واقعی در دسترس است، ارزشگذاری براساس قیمت سرمایه (سهام)، تحلیل سنتی ترازنامه و اظهارنامه درآمدی را تکمیل و محققان را به ارزش بازاری و ریسک داراییهای بانکها علاقهمند کرده است. با توجه به این موضوع، این مقاله از رویکرد ارزشگذاری اختیار[1] مرتون- بلک- شولزبرای محاسبه ارزش بازاری داراییهای بانکها و ریسک آنها و فاصله تا نکول برخی بانکهای خصوصی در دوره 1392-1389 استفاده میکند. در نتیجه، این مدل قادر است تا حدودی مشکلات را در ارزشگذاری بانکها مرتفع کند. در این مقاله، ابتدا برای 8 بانک طی 4 سال ارزش بازاری داراییها و ریسک داراییها و فاصله تا نکول آنها محاسبه شده و سپس، مورد مقایسه قرار میگیرند. همچنین متوسط ارزش بازاری و ریسک داراییها و فاصله تا نکول این بانکها برای این 4 سال محاسبه و مقایسه میشوند. نتایج مقاله نشان میدهد، بالاترین ارزش را بانک ملت و پایینترین ارزش را بانک سینا در این 4 سال داشتهاند. درباره ریسک داراییها و فاصله تا نکول هر سال، نتایج مقایسه متفاوت بوده است. همچنین متوسط ارزش بازاری و متوسط ریسک داراییهای کل بانکها طی این 4 سال، روند افزایشی را از خود نشان داد. با توجه به اینکه متوسط نرخ کفایت سرمایه طی این 4 سال برای 8 بانک یادشده افزایش یافته و متوسط نمره Z (فاصله تا نکول) روند کاهشی داشته، این موضوع، به معنای آن است که در این 4 سال با افزایش نرخ کفایت سرمایه، بانکها به نکول نزدیکتر شدهاند. شاید بتوان گفت، اثرات منفی عوامل اقتصادی و غیراقتصادی بر اثر مثبت نرخ کفایت سرمایه غلبه کرده است.
[1]- Option.
سعید راسخی؛ سیدپیمان اسدی؛ زهرا شیدایی
چکیده
ادبیات مرسوم رابطه بین بازدهی انتظاری و واریانس شرطی آن را مثبت ارزیابی میکنند، اما یافتههای تجربی حاکی از وجود رابطه ثابت و مشخص بین این دو نیست. ادبیات اخیر با تجزیه ریسک، شواهد جدیدی را در این خصوص ارایه کرده است. در این راستا، در مطالعه حاضر، نقش ویژگیهای مشخص قیمت داراییهای مالی از جمله نوسانات شرطی متغیر با زمان و جامپ ...
بیشتر
ادبیات مرسوم رابطه بین بازدهی انتظاری و واریانس شرطی آن را مثبت ارزیابی میکنند، اما یافتههای تجربی حاکی از وجود رابطه ثابت و مشخص بین این دو نیست. ادبیات اخیر با تجزیه ریسک، شواهد جدیدی را در این خصوص ارایه کرده است. در این راستا، در مطالعه حاضر، نقش ویژگیهای مشخص قیمت داراییهای مالی از جمله نوسانات شرطی متغیر با زمان و جامپ در رابطه بین ریسک و بازده سهام در بازار سهام تهران بررسی شده است. برای این منظور، از مدل ARJI-GARCH که بهطور کارآ دربردارنده این دو ویژگی است، استفاده شده و نتایج بهدست آمده با دو الگوی سادهتر، یعنی GARCH-M و GARCH-JUMP که اولی تنها واریانس شرطی و دومی هر دو ویژگی را شامل میشود (با این تفاوت که احتمال وقوع جامپ در طول زمان ثابت است)، مقایسه شده است. نتایج برآورد این الگوها برای دادههای روزانه شاخص کل بازار بورس تهران طی دوره زمانی 6/7/1376 تا 2/12/1393 دلالت بر معناداری جزء جامپ دارد، بهطوری که ریسک بازده سهام ایران هر دو جزء تغییرات ملایم و رویدادهای شوکگونه و جامپی را شامل میشود و ازاینرو، مدلGARCH-M سنتی به تنهایی برای بررسی رابطه ریسک و بازده در بازار سهام ایران مناسب نیست. همچنین در تجزیهوتحلیل پاداش ریسک متغیر با زمان، مشاهده شد که در کوتاهمدت تنها ریسک ناشی از وقوع جامپ معنادار است.
فرزاد اسکندری
چکیده
در این مطالعه براساس مدلهای خطی تعمیمیافته بیز، به بررسی همبستگی پارامترهای دو توزیع پواسون پرداخته شده است. با توجه به نبود فرم بسته توزیعهای پسین، آمار بیزی سلسله مراتبی با استفاده از الگوریتم متروپلیس- هستینگز برای بررسی همبستگی پارامترها در دو توزیع پواسون ارایه میشود. در این رابطه، بیشترین احتمال ناحیه پسین برای ...
بیشتر
در این مطالعه براساس مدلهای خطی تعمیمیافته بیز، به بررسی همبستگی پارامترهای دو توزیع پواسون پرداخته شده است. با توجه به نبود فرم بسته توزیعهای پسین، آمار بیزی سلسله مراتبی با استفاده از الگوریتم متروپلیس- هستینگز برای بررسی همبستگی پارامترها در دو توزیع پواسون ارایه میشود. در این رابطه، بیشترین احتمال ناحیه پسین برای ضرایب متغیرهای کمکی در مدل محاسبه شده است. با استفاده از معیار اطلاع انحراف بیزی نیز نشان داده شده است مدل پواسون- لگنرمال بهتر از مدل پواسون–گاما میتواند همبستگی بین پارامترهای دو توزیع پواسون را ارزیابی کند. در پایان، روش پیشنهادی برای دادههای شبیهسازی شده بانک تجارت مورد استفاده قرار گرفته است.
بهروز کشتهگر؛ زینب سارانی
چکیده
در این مقاله، یک روش مدلسازی لاجیت ناپارامتری برای تخمین احتمال مشارکت کار زنان ایران مطابق با دادههای هزینه –درآمد خانوار سال 1388، معرفی شده است. تابع لجستیک برای احتمال مشارکت زنان به کمک روش حداکثر درستنمایی براساس متغیرهایی مانند موقعیت جغرافیایی (شهری/روستایی) درآمد شوهر، سواد زن، سن زن، درآمد غیرکاری، تعداد بچه بالای ...
بیشتر
در این مقاله، یک روش مدلسازی لاجیت ناپارامتری برای تخمین احتمال مشارکت کار زنان ایران مطابق با دادههای هزینه –درآمد خانوار سال 1388، معرفی شده است. تابع لجستیک برای احتمال مشارکت زنان به کمک روش حداکثر درستنمایی براساس متغیرهایی مانند موقعیت جغرافیایی (شهری/روستایی) درآمد شوهر، سواد زن، سن زن، درآمد غیرکاری، تعداد بچه بالای شش سال و زیر شش سال برازش شده است. دقت مدلسازی دو الگوی لاجیت پارامتری و ناپارامتری با استفاده از آمارههایی مانند وایت، ضریب اطمینان و میانگین مجذور خطا ارزیابی شده است. در انتها، اثر نهایی متغیرهای ورودی بر احتمال مشارکت زنان براساس ضرایب برازش شده مدل پارامتری و مدل ناپارامتری ارایه شده، برآورد شده است. نتایج حاکی از آن است که مدلسازی ناپارامتری دقت بیشتری نسبت به الگوی لاجیت پارامتری دارد. بیشترین تأثیر مثبت و منفی بر مشارکت زنان ایرانی به ترتیب براساس سواد زن و بچه زیر شش سال بوده است.
نیلوفرسادات حسینیون؛ مهدی بهنامه؛ تقی ابراهیمی سالاری
چکیده
هدف اصلی این مقاله، بررسی سرریز تلاطم بین سه بازار سهام، طلا و ارز خارجی است. بدین منظور از الگوی «VAR-MGARCH» برای بررسی بازار مالی ایران، از اول فروردین 1390 تا سیام شهریور 1393 استفاده شده است. دادههایی که مورد استفاده قرار گرفته، قیمت روزانه سکه تمام بهار آزادی (طرح جدید)، شاخص بورس اوراق بهادار تهران و نرخ ارز اسمی ...
بیشتر
هدف اصلی این مقاله، بررسی سرریز تلاطم بین سه بازار سهام، طلا و ارز خارجی است. بدین منظور از الگوی «VAR-MGARCH» برای بررسی بازار مالی ایران، از اول فروردین 1390 تا سیام شهریور 1393 استفاده شده است. دادههایی که مورد استفاده قرار گرفته، قیمت روزانه سکه تمام بهار آزادی (طرح جدید)، شاخص بورس اوراق بهادار تهران و نرخ ارز اسمی دلار آمریکا (نرخ ارز بازار در ایران) هستند. نتایج نشاندهنده انتقال شوک دوطرفه بین بازارهای ارز و طلا و بین بازارهای طلا و سهام است و انتقال شوک یکطرفه از بازار سهام بهبازار ارز وجود دارد. همچنین نتایج نشان میدهد که انتقال تلاطم دوطرفه بین بازارهای ارز و بازار طلا و بین بازارهای طلا و سهام وجود دارد.
احمد محمدی
چکیده
این مقاله، به بررسی واکنش بازار محصولات پتروشیمی و فراورده های نفتی مورد مبادله در بورس کالای ایران به برداشته شدن سقف قیمتی اعمال شده بر این بازار میپردازد. تجزیهوتحلیل اطلاعات موجود نشان میدهد، با حذف سقف قیمت اعمال شده، از حجم تقاضای بسیاری از محصولات کاسته و بر حجم عرضه محصولات افزوده شده است. بهطور مشخص، مقدار تقاضای ...
بیشتر
این مقاله، به بررسی واکنش بازار محصولات پتروشیمی و فراورده های نفتی مورد مبادله در بورس کالای ایران به برداشته شدن سقف قیمتی اعمال شده بر این بازار میپردازد. تجزیهوتحلیل اطلاعات موجود نشان میدهد، با حذف سقف قیمت اعمال شده، از حجم تقاضای بسیاری از محصولات کاسته و بر حجم عرضه محصولات افزوده شده است. بهطور مشخص، مقدار تقاضای محصولات پلیمری و شیمیایی به ترتیب کاهش شدید 80 و 57 درصدی را نشان میدهد. علاوه بر این، بررسیها حاکی از آن است که سهم معاملات سوداگرانه در بازار کاهش و در عوض سهم معاملات رقابتی (واقعی) افزایش قابل ملاحظهای یافته است. مقایسه قیمتهای کشف شده در بورس و قیمتهای بازار آزاد برخی از محصولات نشان میدهد، بخشی از مصرفکنندگان، مواد اولیه خود را با قیمتهای بازار آزاد خریداری کردهاند. نتایج مدل پنل دیتا بیانکننده آن است که حذف سقف قیمت، تأثیر منفی و معناداری بر مازاد تقاضای محصولات پتروشیمی و فراوردههای نفتی داشته، بهطوری که مازاد تقاضای بیش از 3 هزار تنی بازار بعد از حذف سقف قیمت به مازاد عرضه 156 تنی تبدیل شده است. حذف این سیاست بیشترین تأثیر را بر گروه پلیمری داشته، بهگونهای که مازاد تقاضای بالغ بر 76/4 هزار تنی این محصولات به مازاد عرضه 29 تنی تبدیل شده است. بهطور کلی نتایج این مقاله نشان میدهد، سیاست سقف قیمت اعمال شده بازار محصولات پتروشیمی و فراوردههای نفتی کاملاً مؤثر و با اثرات اختلالزای وسیعی همراه بوده است.