نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استاد، گروه مدیریت، دانشکده حسابداری و مدیریت، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
2 استادیار، گروه بانکداری، دانشکده بانکداری، موسسه عالی آموزش بانکداری ایران، تهران، ایران
3 کارشناسی ارشد، گروه بانکداری، دانشکده بانکداری، موسسه عالی آموزش بانکداری ایران، تهران، ایران.
چکیده
این پژوهش با هدف اندازهگیری کارایی بانکهای منتخب ایران برای دوره زمانی 1391 تا 1397 انجام شده است. برای اندازهگیری کارایی، تغییرات کارایی و بهرهوری از رویکرد بیزین استفاده شده است. در این پژوهش، مطالبات معوق بانکها را به عنوان خروجی نامطلوب و تسهیلات اعطایی، داراییهای خارج از ترازنامه و اوراق بهادار به عنوان خروجی مطلوب در نظر گرفته ایم. تعداد کارکنان، سرمایه بانک، داراییهای ثابت و سپردهها نیز نقش ورودی را ایفا میکنند نتایج تحقیق نشان میدهد که رشد بهرهوری در بانکهای ایران در دوره مطالعه مثبت بوده است. که این رشد بیشتر ناشی از پیشرفت تکنولوژی میباشد. در صورتی که در این دوره تغییرات کارایی برای بانکهای منتخب منفی بوده است. همچنین میانگین کارایی بانکهای منتخب ایران در دوره مورد بررسی 85/0 میباشد. بانک کارآفرین دارای بیشترین میران کارایی و بانک رفاه کارگران دارای کمترین میزان کارایی بوده است. کارایی بانکهای خصوصی (غیردولتی) و دولتی در دوره مطالعه تقریباً برابر بوده است.
کلیدواژهها
امیری، حسین (1397). ارزیابی کارایی بانکهای منتخب در ایران و ارتباط آن با متغیرهای درون بانکی و کلان اقتصادی. فصلنامه مطالعات اقتصادی کاربردی ایران، شماره 26. 114-89.
سپهردوست، حمید و افشاری، فتح الله (1395). اثر توسعه مالی و اعطای تسهیلات بانکی بر بهره وری کل عوامل تولید در بخش صنعت. فصلنامه مطالعات اقتصادی کاربردی ایران. شماره 20، 255-221.
فاضل یزدی، علی و معین الدین، محمود (1395). اندازه گیری کارایی و بهره وری بانکهای تجاری ایران با استفاده از مدل ترکیبی تاپسیس فازی، تحلیل پوششی داده ها و شاخص بهره وری مالم کوئیست. پژوهشهای مدیریت راهبردی. شماره 63، 111-63.
3364-3372.