@article { author = {Abounoori, Esmaiel and Shahrazi, Milad}, title = {Estimation of Absolute Poverty Line Based on Food Poverty Line using Mathematical Programming: A Case Study of Urban Areas in Mazandaran Province}, journal = {Iranian Journal of Economic Research}, volume = {22}, number = {71}, pages = {65-80}, year = {2017}, publisher = {Allameh Tabataba’i University}, issn = {1726-0728}, eissn = {2476-6445}, doi = {10.22054/ijer.2017.8279}, abstract = {In this research, the absolute poverty line based on the food poverty line is estimated using mathematical programming approach concerning urban area prices during February 2015. We first have determined a basic food basket including 76 common and important food items. Second, we have identified the basic human nutrients needs for the survival. Then we have considered the amount of nutrients in each 100 grams of the 76 food items. After that, we have collected the prices of each 100 grams of the food items using a categorized sampling covering urban areas of Mazandaran province. Mathematical Programme is constructed using the total cost function as the target function along with constraints of calorie and eight nutrients needs.  The model has been solved by Simplex method and, the food poverty line is estimated. Then, using the Orshansky method the absolute poverty line is calculated. The results show that the food poverty line and the absolute poverty line for a household with four people in Mazandaran urban areas during February 2015 were about 311,000 and 1,305,000 Tomans(10 Rials), respectively.}, keywords = {Food Poverty Line,Absolute Poverty Line,Mathematical Programming,Orshansky Method,Mazandaran,Iran}, title_fa = {برآورد خط فقر مطلق بر مبنای خط فقر غذایی با استفاده از برنامه‎ریزی ریاضی: مطالعه موردی مناطق شهری استان مازندران}, abstract_fa = {در این تحقیق، خط فقر مطلق بر مبنای خط فقر غذایی با استفاده از رویکرد برنامه‌ریزی ریاضی و بر اساس قیمت‎های بهمن 1394 در مناطق شهری استان مازندران برآورد شده است. برای این منظور، ابتدا سبد کالاهای خوراکی خانوارها شامل 76 ماده غذایی متداول و پر‏اهمیت مشخص شده است. سپس، نیازهای اساسی انسان به مواد مغذی برای ادامه حیات شناسایی و مقدار مواد مغذی موجود در هر صد گرم از این 76 ماده غذایی معلوم شده است. پس از آن، قیمت هر صد گرم از این مواد غذایی با نمونه‏گیری طبقه‏ای در مناطق شهری استان مازندران به‏‌صورت میدانی جمع‏آوری شده است. با تشکیل تابع هزینه به‌عنوان تابع هدف و محدودیت‏هایی متناظر با کالری و 8 ماده مغذی، الگوی برنامه‌ریزی ریاضی مورد نظر ساخته شده و با استفاده از روش سیمپلکس[1] حل شده است. با حل این الگو، خط فقر غذایی برآورد و با استفاده از روش اورشانسکی[2]، خط فقر مطلق محاسبه شده است. نتایج نشان می‏دهد که خط فقر غذایی و خط فقر مطلق ماهانه خانوارهای چهارنفره شهری در سطح استان مازندران در بهمن 1394 به ‏ترتیب حدود مبلغ 000,311 و 000,305,1 تومان بوده است. [1] -Simplex [2]-Orshansky}, keywords_fa = {خط فقر غذایی,خط فقر مطلق,برنامه‌ریزی ریاضی,روش اورشانسکی,مازندران,ایران}, url = {https://ijer.atu.ac.ir/article_8279.html}, eprint = {https://ijer.atu.ac.ir/article_8279_9899ed56fbed6171626db1fa30d28e0f.pdf} }